De invloed van video op het trainen van je personeel!
Personeel online opleiden wordt steeds populairder. Klassikaal trainen in een opleidingslokaal verdwijnt langzaam van het toneel en is eigenlijk niet meer van deze tijd. En begrijpelijk ook, want online trainen is makkelijker, goedkoper, duurzamer en efficiënter!
Video speelt al tijden een belangrijke rol in het online opleiden van personeel. Maar wat is eigenlijk de invloed van video op het leervermogen en waarom zou iedereen eigenlijk (meer) met video moeten gaan werken? In dit artikel geven we je 5 redenen waarom video werkt!
1. Personeel neemt informatie uit video’s sneller op dan uit tekst
Laten we beginnen met wat feitjes:
– 90% van de informatie die bij je hersenen binnen komt is visueel.
– Beeld wordt 60,000X sneller verwerkt door je hersenen dan tekst.
Bijna alle informatie die bij onze hersenen binnenkomt is visueel. Daarom is leren vanuit video een heel natuurlijke manier om te leren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe je een fietsband plakt. Je ziet de beelden letterlijk voor je.
Ook is het zo dat bij video’s waar geluid bij zit, personeel de stof nóg beter kan onthouden. Dit omdat ze op twee manieren geprikkeld worden in plaats van één. Visueel en met geluid. Met video heb je dus dubbel zoveel kans dat je personeel de informatie gaat onthouden!
Video uit onze op maat gemaakte onboardingstraining over hygiënisch werken in cleanrooms.
2. Video’s motiveren personeel
Video helpt bij het boeien en motiveren van je personeel. Al helemaal als er wordt gewerkt met concrete voorbeelden. Bijvoorbeeld door de soms toch wat droge stof, te koppelen aan een alledaagse situatie.
Video werkt ook motiverend doordat het personeel minder moeite kost om een video te kijken dan om een tekst te lezen. Het personeelslid kan even achteroverleunen en lekker kijken, zonder zelf al te veel moeite te hoeven doen!
3. Video’s maken het makkelijker om verbanden te leggen.
Uit onderzoek is gebleken dat leren met beeld het leren met tot wel 400 procent kan verbeteren. Video stimuleert namelijk de verbeelding meer dan tekst, waardoor personeel informatie sneller kan verwerken en sneller verbanden kan leggen met hun eigen werkzaamheden.
Zo kunnen ze wat ze geleerd hebben sneller in de praktijk brengen en aan de slag met de theorie.
Al helemaal wanneer de video’s en visuals gemaakt zijn op de werkplek waar het personeel haar werk doet. Visueler wordt het niet!
4. Video’s wekken sneller emoties op dan tekst.
Je denkt misschien; waarom is dit van belang? Het is eigenlijk vrij simpel. Door je personeel emoties te laten voelen onthouden ze de informatie beter. En video’s veroorzaken sneller en makkelijker emotionele reacties dan afbeeldingen of tekst.
Dat betekent natuurlijk niet dat je niet geëmotioneerd of enthousiast kan worden door een artikel of boek. Maar wel dat dit bij video’s sneller en makkelijker gebeurt.
En wanneer je er humor aan toevoegt is het nog leuk ook😉.
Video uit onze op maat gemaakte e-training: De juiste positionering in de markt.
5. Beeld wordt beter opgeslagen in het lange termijn geheugen
En ten slotte wordt beeld ook nog eens beter opgeslagen in het lange termijn geheugen!
Je kent het wel. Gister heeft een collega je een heel verhaal verteld over hoe je het beste je e-mails kan categoriseren en je ziet achter je computer en denkt: wat moest ik nou ook alweer doen? Het overkomt de beste.
Door informatie te koppelen met betekenisvolle visuals onthoudt personeel de stof langer.
Video gemaakt door onze animator Michelle voor onze op maat gemaakte e-training: Bepaal je Missie en Visie.
Betekent dit dat je nu alleen nog maar met video’s moet werken?
Nee hoor. Ondanks dat video zijn waarde bij het trainen van personeel dubbel en dwars bewezen heeft, blijft het afwisselen van video en tekst volgens ons het beste.
Er zijn miljarden verschillende mensen met allemaal verschillende leerstijlen. Sommige lezen toch liever tekst, of horen het liever. Iedereen leert op zijn eigen manier. Dus ondanks dat video een erg sterke tool is om te leren, blijft een mix van verschillende stijlen toch het effectiefst. Zo bedien je iedereen en houd je de training dynamisch en afwisselend.
Dus gebruik video, maar denk erover na waar je het inzet. Waar helpt het om het verhaal visueel te maken. En waar zou het bijvoorbeeld ook een afbeelding met tekst kunnen zijn.
Is het gelukt? Hebben we je aan het denken gezet? Top.
Wil jij na het lezen van dit artikel ook een gave op maat gemaakte e-training met sprekende video’s? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om eens te sparren. We helpen je graag op weg!