De e-learning trends van 2022 waar wij enthousiast van worden!
De e-learning branche is altijd in ontwikkeling. Soms lijken er wel maandelijks nieuwe technieken en werkvormen bij te komen. Onze
e-learning ontwikkelaars zijn in de trends van 2022 gedoken, en dit zijn de trends waar zij het meest enthousiast over zijn !
1. Immersive learning
Immersive learning, in het Nederlands vertaald ‘meeslepend
leren’, is een leermethode die je de situatie van het leeronderwerp laat
ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan virtual reality en augmented reality. Je stapt met een VR bril letterlijk de situatie in waar je over aan het leren
bent.
Deze methode vinden wij vooral interessant voor korte trainingen, zoals werkplekinstructies. Als je een werkplekinstructie van een machine bekijkt, dan kun je met deze methode van achter de computer écht ervaren hoe het gaat. Net alsof je zelf bij de machine staat.
De vorm wordt momenteel nog niet veel gebruikt, omdat de kosten ervan vaak hoog zijn. De vorm wordt wel vaak gebruikt voor trainingen in ongebruikelijke situaties. Dit zijn situaties die je in het echt niet goed kan
nabootsen. Denk aan militaire of medische operaties, of piloot en astronaut
simulaties.
Ons team is momenteel volop aan het brainstormen over deze vorm en hoe wij deze in de toekomst kunnen gaan toepassen!
2. Microlearning
Deze trend is helemaal gericht op het nog sneller overdragen van kennis
op medewerkers. Trainen middels e-learning ís al laagdrempelig en gemakkelijk. Maar de verwachting is dat er nog meer focus komt te liggen op de snelheid waarmee een training wordt doorlopen. Bij microlearning leert een medewerker alleen dát over een onderwerp wat echt noodzakelijk is. Alle informatie die geen directe toegevoegde waarde heeft voor het uitvoeren van het werk, wordt weggelaten.
Deze vorm vinden wij niet per se geschikt voor trainingen over grote onderwerpen, maar wel zeer geschikt voor werkplekinstructies!
Vooral in branches waar je veel personeelsverloop hebt of gebruikt maakt van uitzend- en tijdelijke krachten. Microlearning werkt ook erg goed in combinatie met QR-codes. Een fabrieksmedewerker kan bijvoorbeeld
gemakkelijk een QR-code scannen die op de machine geplakt is. Zo kan hij zien hoe de machine werkt, en hoe hij de machine moet starten en stoppen.
3. Een grotere rol voor blended learning
E-learning is de oplossing voor veel verspillingen binnen bedrijven, efficiënt informatie bijbrengen en het borgen van kennis. Toch is het in sommige gevallen nog steeds heel belangrijk om klassikaal te leren of vanuit de praktijk.
Momenteel is blended learning (weer) in opmars. Het staat voor een mix van verschillende manieren van leren. Bijvoorbeeld deels klassikaal en deels online met e-learnings.
Het is dus belangrijk om te blijven bedenken welke vormen van trainen belangrijk zijn per training. Bij sommige trainingen is het misschien goed om een e-learning te combineren met een praktijktraining.
Want ieder onderwerp vraagt om een eigen aanpak en invalshoek. Als de leerinhoud op verschillende manier wordt gebracht, kan degene die de training volgt ook beter de inhoud begrijpen. Dat zorgt voor nóg meer motivatie bij het personeel.
En gemotiveerd personeel dat het naar zijn zin heeft, is gewoonweg veel effectiever!
4. Interactieve video
Steeds vaker zien we dat er interactieve video’s gebruikt worden in trainingen. We merken een overgang van statische video’s naar steeds meer interactie. En daar zijn we erg enthousiast over, want interactiviteit verbetert het leren!
Je kunt bijvoorbeeld tussen een video door vragen stellen. Je zet dan de deelnemer aan het denken over de stof. Door de deelnemer mee te laten denken, is de inhoud beter te begrijpen. Wijzelf passen dit ook toe en hebben onze eerste interactieve videovragen ontwikkeld. Dat bevalt goed en dus gaan we dit in de toekomst zeker vaker toepassen!
Dat waren ze dan, de 4 e-learning trends waar wij helemaal fan van zijn. Hebben we je aan het denken gezet of heb je na het lezen van dit artikel zin om te sparren? Neem gerust contact met ons op. Dan kunnen we elkaar inspireren en wie weet zit er een leuke samenwerking in!